četrtek, 10. marec 2016

Ob sedmi obletnici Iv. Cankarjeve smrti



Naslovnica časopisa Tedenske slike

Prav v tistih dneh, ko je našemu narodu po tisočletnem trpljenju in krvavenju, po stoletjih suženjstva in sramote vzšlo solnce svobode, se je utrnila na slovenskem književnem nebesu najbolj sijajna zvezda: umrl je pisatelj Ivan Cankar. V dnevih jugoslovenskega zmagoslavja in najširše narodne sreče je legel v grob eden najbolj velikih slovenskih talentov, mlad mož, čegar sloves nosi slovensko ime daleč tja po vsem svetu.



Kakor Valentin Vodnik, Jernej Kopitar, Fran Prešeren, Anton Martin Slomšek, Simon Jenko, Josip Stritar, Ivan Tavčar in še izšel iz borne slovenske hiše. Rojen je bil 10. maja 1876 na Vrhniki v hišici preprostega kmetiškega krojača. Imel je mater kmetico, ki jo je ljubil in spoštoval vse življenje. V Ljubljani je dovršil realko in na prigovarjanje prof. Fr. Levca položil tudi maturo.

Rojstna hiša na klancu - Vrhnika
Rojstna hiša na klancu

Nato je odšel, reven kakor cerkvena miš, na Dunaj, kjer se je vpisal na tehniki. Da je mogel živeti, je moral pisati. In pisal je noč in dan za vse slovenske liste, zlasti za »Slovenski Narod«, za »Ljubljanski Zvon« in za »Slovana«. Zbral je iz raznih listov svoje pesmi in jih izdal 1. 1899 pod skupnim naslovom »Erotika«. Bile so nove, pogumne, Iz srca in duše zapete pesmi. Ljubljanski knezoškof dr. Jeglič pa jih ni razumel in jih je obsodil na grmado Škof Je namreč pokupil vse knjige in jih dal zažgati!

Še istega leta je Cankar zbral svoje duhovite črtice in jih izdal pod naslovom »Vinjete«. Potem je napisal dramo »Jakob Ruda«, nato zbirko novelic »Knjiga za lehkomiselne ljudi*, obenem socijalnopolitično komedijo »Za narodov blagor« ter veliko povest iz življenja slovenskih umetnikov »Tujci«. L. 1902 je izdal tretjo dramo »Kralj na Betajnovi«, novo izdajo pesmi »Erotika« ter povest »Na klancu«. L. 1903 je izdal knjigi »Ob zori« ter »Življenje in smrt Petra Novljana«, 1. 1904 knjigo »Križ na gori«, novelo »Gospa Judit« in novelo »Hiša Marije Pomočnice«. L. 1905 so izšle njegove novele »Potepuh Marko in kralj Matjaž«. »V mesečini in »Martin Kačur«. L. 1907 je izdal svojo najbolj popularno povest »Hlapec Jernej in njegova pravica«; L. 1908 je izšla njegova protiklerikalna komedija »Pohujšanje v dolini šentflorijanski«, L 1909 njegove novele »Za križem«, L 1910 njegova satirična drama »Hlapci«, 1. 1912 njegova drama »Lepa Vida« in I. 1917 njegova najlepša zbirka črtic iz vojne dobe »Podobe iz sanj«. 


Razen teh glavnih del pa je izdal še celo vrsto manjših, a krasnih po jeziku, izbrušenem slogu in duhoviti vsebini. Dolga leta ga čitateli niso razumeli in marsikdo ga ne razume še dandanes; vsakdo pa priznava, da je Ivan Cankar največji umetnik slovenskega jezika in stila, pisatelj širokega obzorja in najbolj modernih idej. Čehi in Hrvatje so prevedli več njegovih knjig ter so zanesli slavo njegovega genialnega peresa daleč po svetu.
Cankarjeve drame in komedije, ki jih je naše občinstvo spočetka odklanjalo, ker so mu bile previsoke in neumljive, se igrajo dandanes v Ljubljani in Mariboru, a tudi po manjših odrih vedno znova z največjim uspehom pred navdušenim občinstvom. Cankarjeve novele in povesti, ki so se zdele našim ljudem še nedavno meglene in zmedene, se čitajo dandanes po vsaki omikani slovenski hiši. Zlasti pa se je Cankar priljubil mladini, ki ljubi vse, kar je pogumno v borbi za resnico in pravico. Po Cankarju se imenujejo ceste in ulice že po vseh slovenskih mestih.

Gostilna Rožnik - Cankarjev vrh
Gostilna Rožnik - Cankarjev vrh

Živel je večji del na Dunaju, mnogo stradal in trpel, zadnja leta pa na Rožniku tik Ljubljane. Ostal je revež vse življenje, se ponesrečil in umrl 11. Decembra 1918. v deželni bolnici. Ljubljana mu je priredila pogreb, kakor kralju pesniku.
Zdaj iznova izhajajo zbrana njegova dela v knjigah, in njegov ugled raste med Slovenci in Slovani. Danes se zavedamo, da je bil Cankar eden največjih sinov naše domovine.
Ivan Cankar je bil svobodomislec in napreden, demokratičen socijalist, ki je sovražil vsakršno hinavstvo, laž in nazadnjaštvoj. Bil je protiklerikalen od prve do zadnje črke, ki jo je napisal. Za dober honorar je pisal tudi v »Dom in Svet«, ne da bi zatajil svoje prepričanje.
Pisal je tudi za Družbo sv. Mohorja v Celovcu, zato je dobro znan tudi med slovenskim ljudstvom. Gotovo bi bil napisal v svoji zreli moški dobi še najlepše knjige. Med vojno je bil kot Jugosloven zaprt in poklican pod puško. Ker je bil zelo slaboten, so ga morali izpustiti.

Na karikaturi škof Jeglič poliva gnojnico ...
Na karikaturi škof Jeglič poliva gnojnico ...

A današnji klerikalci, ki so včasih njegove knjige sežigali, ga že proglašajo za svojega! Kakor Prešeren je danes tudi Cankar poet, s katerim se bahajo naši klerikalci, ki jih ni ničesar več sram!

Tekst povzet v originalu, dodane so samo fotografije s komentarji in viri. Originalni tekst je bil objavljen v  Tedenske slike priloga Domovini. Leto I. V Ljubljani, dne 11. dcembra 1925 Štev. 3 http://www.dlib.si/?URN=URN:NBN:SI:DOC-RNJGYG61

Ni komentarjev:

Objavite komentar